Scurt istoric

Istorie Decembrie 6, 2014

Sigur satul Călinești a avut locaș de biserică înainte de biserica construită din bârne de lemn cu cheltuiala Mariei și Ana Gorovișoaia (Gorovei familie din satul Brăiești, de la începutul secolului al XVIII-lea, sigur înrudită cu familia Gherghel al cărei leagăn a fost Brăieștii, și de unde au radiat în vechile ținuturi Dorohoi, Botoșani dar nu numai).

Biserica din bârne, cu hramul „Sfinții Voievozi”, văruită în interior și exterior, a fost reînnoită în 1853 cu cheltuiala lui Mihai Holban, fiul lui Teodor Holban.

Biserica aceasta a fost refăcută în preajma anului 1900 cu bârne noi de lemn și materialul lemnos pentru acoperamânt donat de Miluță Gr. Holban, nepotul lui Mihai Holban, prin stăruințele și cu contribuțiile domnului Gheorghe Bobulescu și soția sa Ana și s-a (re)sfințit la 14 mai 1900.

În anul 1877 biserica „Sfinții Voievozi” din satul Călinești era filie a Parohiei Lozna, unde era paroh preotul Ioan Bobulescu, la fel în 1894 iar din 1905 vine paroh preotul Filipeanu Constantin, care slujea aici în 1910 și în 1930, când Parohia Lozna avea filii satele Ruși-Străteni, Călinești și Talpa. Preotul este trecut greșit, Ioan, în loc de Constantin Filipeanu. Biserica din satul Călinești a fost reparată în 1927.

Din anul 1948 biserica satului Călinești a devenit filie a Parohiei Cândești la care au slujit ca preoți parohi Popescu Constantin, Hreșnic Ostafe și Horga Dumitru.

Din anul 2002 s-a înființat Parohia Călinești și în perioada 2002-2008 a fost suplinită de preotul Căliman Daniel, paroh la Parohia Talpa. Din anul 2008 Parohia Călinești este suplinită de preotul Hrițcusoru Andrei-Victor, paroh la Parohia Vițcani. Nu știm când biserica și-a schimbat hramul, probabil după o reparație și resfințire.